Skal du afholde et firmamøde, bryllup eller fest, hvor du skal servere buffet eller mad til dusinvis af mennesker? Og vil du gerne gøre det på en måde, hvor du slipper for oceaner af skrald, der kan skade miljøet?

Læs vores guide og få fem fif til, hvordan du holder et madgilde, der ikke belaster naturen.

Hold maden varm eller kold med en termokasse

Termokasser er et must til ethvert arrangement med mad, hvor fødevarerne skal laves et andet sted, end de skal spises. Termokasser er lette, holdbare og har en god isoleringsevner. Det betyder, at de er nemme at fragte og holder en jævn temperatur. Både for kold og varm mad.

Termokassen bliver også nogle gange kaldet en flamingokasse eller en skumkasse. Det er, fordi de er lavet af opskummet polystyren, en type plastik. Selvom vi ofte kalder det flamingo er “Flamingo” faktisk et beskyttet varemærke. Det bliver dog brugt udskifteligt, på samme måde som nogle kalder et lommetørklæde for et Kleenex.

Hvis du kun skal serverer sandwiches eller andre tørre varer, kan du nøjes med at lægge ekstra papir i bunden og pakke maden ind i papir eller sandwichposer.

Termokasser må dog ikke genbruges, hvis de har været i kontakt med fødevarer. Derfor er det bedre, at du pakker din mad i alubakker, fremfor i sølvpapir, hvor væsker kan lække ud.

Stabelbare alubakker i din termokasse

En termokasse har ofte rigelig med plads til flere forskellige fødevarer. Det kræver kun, at maden er ordentlig pakket ind og stablet. Det kan du gøre med alubakker. De kan have flere kamre eller være formet efter maden, som i en tærteform. Da bakkerne er lavet af aluminium, er de meget tætte og isolerede. Derfor siver olie, fedt og andre væske ikke igennem til termokassen.

Det er bedst at transportere alubakker i en termokasse. Det er, fordi det kan være besværligt at bære mere end én eller to ad gangen. Hvis de står fri, er de heller ikke lette at transportere med bil eller offentlig transport.

Alubakker er lavet af aluminium. Det er et af de letteste materialer at rengøre, og derfor bliver det genbrugt ofte, så længe det bliver sorteret ordentligt. Det sparer både penge og hjælper miljøet.

Supper, sauce eller is – plastbøtter til flergangsbrug

Skal I servere suppe, sauce eller is, kan det være svært at balancere i en alubakke. En plastbøtte, du kan genanvendes, er derfor en bedre løsning.

En condibøtte er en plastbøtte, som er god til at opbevare mindre fast mad over længere perioder. Du kan også bruge dem til at marinere din mad, hvis du gerne vil give din kylling, fisk eller okse et lille smagspift. De kan tåle temperaturer fra -40°C til +40°C i ubestemt tid og op til +90°C i max 30 minutter.

Lågenen er lufttætte. Derfor er de også ideelle til tørre fødevarer, som lettere går til, fordi de ikke tåler fugt. De er også væskesikret. Det betyder, at lugten fra dine madvarer ikke forstyrrer eller smitter af på den anden mad.

Condibøtter er lavet af polypropylen, hvilket er en hård, uigennemsigtig termoplast. Det betyder, at de er designet til at blive brugt flere gange. Så når dit arrangement er ovre, kan du tage dem med hjem og bruge dem i dit eget køkken. De er gennemsigtig og giver dig derfor et langt bedre overblik over dit køleskab end andre former for emballage.

Hold bestikket og serveringen miljøvenlig

Man skal altid bruge mere bestik og service, end man tror.

Tallerkener i keramik og bestik i stål er bedre for miljøet end plastik, men det er også tungt og svært at transportere, hvis der er mere end 16 til bords. Miljøvenligt og bionedbrydeligt engangsbestik er det bedste af begge verdener.

Det er typisk lavet af enten bagasse, palmeblad eller bambus. Det er alt organiske materialer. Det betyder, at de kan komme i kompost og nedbrydes der af bakterier. Det er langt bedre for miljøet end plastik, som kan tag over 1.000 år at bryde ned.


Skålene er i øvrigt ofte i begasse og palmeblade, hvilket betyder, at de kan tåle at komme i mikrobølge- og almindelige ovne.

Glem ikke oprydningen!

Når arrangementet er overstået, glemmer man let, at der er endnu opgave tilbage: oprydningen.

Fordelen ved at vælge en miljørigtig emballage som en termokasse er, at det er lettere at rengøre og pakke. Derfor fylder det også mindre end det dusin skraldeposer, du ellers ville skulle bruge.

Men der vil altid være lidt skrald til overs. Husk derfor at medbringe nok skraldeposer, handsker til håndtering af beskidte fade og rengøringsmidler. Combishop har et kæmpe sortiment med emballage til fødevarer. Klik til højre på den kategori, du skal bruge og find alt til dit øko-venlige madarrangement.

Hvis du skal bruge yderligere inspiration til dit arrangement kan du læse dette blogindlæg om rosévin, så du kan vælge de helt rigtige drikkevarer til arrangementet. Husk at tænk på miljøet og lad vær med at købe for meget!

Der er i dag større fokus på miljøet end nogensinde før og gudskelov for det. Der er dog mange virksomheder, der benytter sig af greenwashing og du skal derfor være opmærksom, når du handler på nettet og kigger efter produkter, som du tror er miljørigtige.

Comments (0)